Nikolopoulos Estate to firma rodzinna. Znajduje się w Diodia Messinia - 30 km na zachód od Kalamaty, w prefekturze Messinia w południowej Grecji - i obejmuje 150 akrów, na których rośnie 3000 drzew oliwnych uprawianych w certyfikowany sposób ekologiczny.
Jego założycielem jest Panos Nikolopoulos, który od 1960 roku zasadził większość drzew oliwnych, które do dziś są uprawiane z troską i miłością. Być może w tym tkwi główny sekret jakości oliwy z oliwek Olivi.
Słodki klimat tego regionu, idealna wysokość 400 m n.p.m. i wapienne ukształtowanie terenu szczególnie sprzyjają uprawie oliwek.
Jedyną uprawianą odmianą oliwek jest tradycyjna Koroneiki, a jadalną - słynna Oliwka z Kalamasu.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Nikolopoulos Estate to oliwa z oliwek o bardzo niskiej kwasowości (do 0,3), owocowym i lekkim smaku, który towarzyszy smakołykom naszej tradycyjnej diety śródziemnomorskiej.